Restaurálás - felújítás

Unghváry – családi kripta állagmegóvása – Cegléd (2021)

Written by 0 comment

Alapítványunk támogatta, Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend által, Unghváry – családi kripta állagmegóvására benyújtott pályázatát.
A kripta teteje felújításra került, így a további állagromlást megállítottuk. A munkálatok 2022-ben folytatódnak.

 

A Ceglédi Református Öregtemetőben található Unghváry Kripta felújítása

A helyszíni szemrevételezés, felmérés alapján egyértelműen látszott, hogy a tetővel vannak problémák és ez okozza a belső felületek állagromlását. A kriptát 1939-ben építették, a tető 20-25 évvel ezelőtt került felújításra. Ezt megelőzően nem tudjuk, hogy történtek-e munkálatok az épületen. Természetes ennyi idő eltelte önmagában is nyomot hagyott az épületen. A tetőn a szigetelés elöregedett, töredezett, kisebb növények telepedtek meg rajta. A függőleges oldalfalra nem került elegendő magasságban a szigetelő anyag. A csatorna is elöregedett, illetve az összetétel is szétcsúszott. Belölről jól látszik, hogy a bejárat melletti baloldali mennyezeten a legerősebb a beázás okozta vakolathullás, de máshol is látszódtak a nyomok.
A tetőfelújítás keretében az alábbi munkákat végeztük el. A problémás területek tetőösszefolyók, oldalkifolyók kibontása,a felület szigetelésre alkalmassá tétele. Csapadékvíz elleni szigetelés: bitumenes lemez szigetelés aljzatának kellősítése egy rétegben vízszintes és függőleges ( attikafalon ) felületen, oldószeres hideg bitumenázzal ( száraz felületen ). Poliészterfátyol hordozójú, minősített, lemezzel aljzathoz teljes felületű olvasztásos ragasztással. Alátét, elválasztó és sérülésellenőrző rétegek lefektetése, átlapolással, összetételeknél teljes felületen hegesztéssel. Sarkoknál különösen megerősítve. A nagyobb tetőfelületen és a kisebb, kápolna jellegű rész tetején egyaránt el lett végezve. A csatornák, illesztések teljesen ki lettek cseréve.
A felújítással az állagromlást megállítottuk, a belső részek kiszáradása után megindulhatnak itt is a munkálatok.
Az elvégzett munkákat az előírásoknak megfelelően végeztük, jótállással , jog- és kellékszavatossággal felelünk.

Cegléd, 2021.12.01.

Makó András
Globálunió Kft. ügyvezető