Restaurálás - felújítás

Restaurálás, felújítás – Nagykanizsa (2023)

Written by 0 comment

Alapítványunk támogatta a Nagykanizsai Városvédő Egyesület pályázatát, Sigmund Romberg zeneszerző Emléktáblájának helyreállítását. A munkát Ádám Krisztián ötvösművész végezte.

SIGMUND ROMBERG emlékhely felújítás

Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola
8800 Nagykanizsa, Sugár út 18.

Előzmény

A Sigmund Romberg emlékhelyen 2010-ben felavatott emléktábla a nagy mértékű UV sugárzás következtében elveszítette a grafikai megjelenésének karakterét. A műtárgy felületén alkalmazott ipari bevonatos eljárás (eloxálás) az évek alatt oly mértékben megfakult, hogy szükségessé tette annak felújítását eszközölni.
A helyszíni szemrevételezés és vizsgálat alapján a Nagykanizsai Városvédő Egyesület és a korábbi emlkétáblát is készítő Ádám Krisztián ötvösművész, arra a megállapításra jutott, hogy a romlott állapotú tábla felületkialakítása ebben az állapotában szakszerűen már nem felújítható, így azt egy, az eredetivel megegyező méretű és megjelenésében azonos formában újragyártja egy klasszikus időtálló kő alapanyag felhasználásával.

A felújítás során, az emlékhelyen elhelyezett új műtárgy megeggyezik mind méretében, mint kinézetében a korábbival. A 420×700 mm méretű tábla alapanyaga 20 mm vastagságú fekete gránit, mely garantáltan biztosítja az új emléktábla állagának hosszú időn keresztüli megtartását.
A táblán látható Sigmund Romberg portré speciális lézergravírozás technológiával került a felületre. A portré alatt a név és egyéb információk tipográfiai megjelenése szemcseszórás technológiával kerültek a kő anyagba, majd utólag arany színre lettek festve.

A felújítás során a korábbi táblát nagy körültekintéssel és kézi eszközökkel el kellett távolítani a Zeneiskola homlokzatáról, hogy eközben épület állaga ne sérüljön. A szabaddá vált felületen 4 db új rögzítési pont lett kialakítva, mely biztonsággal fogadni tudja a kőtábla hátsó lapjába rögzített rejtett csomópontot.

Budapest, 2023.03.21.

Ádám Krisztián
ötvösművész