Felújítás

Gyula – Ladics család síremléke (2020-2021)

Written by 0 comment

Ladics család síremléke

Alapítványunk támogatta a Városszépítő és Környezetvédő Egyesület pályázatát: a gyulai Református Ó – temetőben lévő Ladics családi síremlék felújítását, állagmegóvását.
A XIX. sz.- i vidéki polgári élet jelentős képviselője volt a Gyulán élő Ladics család.
Gyula belvárosában álló barokk stílusban, jegyzői lakásként épült földszintes polgárház, a család öt generáción át gyűjtött személyes használati és berendezési tárgyait mutatja be.
A házat a család a városra hagyományozta, múzeumként működik. A Ladics család hagyatéka különleges értéke Gyula városának, s a maga nemében egyedülálló történeti forrása, és dokumentuma a vidéki polgárság életének a dualizmus kori, és a két világháború közötti Magyarországon.

Ladics László a gyulai evangélikus egyház tisztviselője, gazdasági felügyelője, a város megbecsült tagja volt. Korai, hirtelen halála megrendítette a családot. A Ladics család, híres gyulai jogász dinasztia, egész családja ebben a sírban nyugszik, valamint Felek Gyula szobrász, a helyi Erzsébet-szobor alkotója is.

A síremlék központi részén fehér márvány, angyal alakú dombormű látható szárnyakkal. Klasszikus pózban, bal kezét az égbe emeli, jobbjában pálmalevelet tart, mezítlábas, középen a lenge ruháját bross fogja össze. Mindkét oldalon, műkőből formált díszes szegély látható.