Felújítás

Kiskunhalas, Református temető: 48-as honvédek sírjai (2021)

Written by 0 comment

Alapítványunk támogatta a Halasi Múzeum Alapítvány pályázatát: a Református temetőben található négy, 48-as honvéd sír felújítását, állagmegóvását. Balajthy Dénes, Szekér József, Szekér Sándor, Végh István sírjait.

A megpályázott négy darab 1848-49-es katonasír felújítása határidőre sikeresen megvalósult a kiskunhalasi régi református temetőben. Ezek jelenlegi állapotáról mellékelten küldünk fotókat is. A pályázat benyújtásakor megfogalmazott célok közül egy sír esetében nem volt mód a már alig látható szöveg átfestésére. Ennek részletei az alábbiakban olvashatók.

 

1. Balajthy Dénes sírja
A kisméretű sír alapvetőleg jó állapotban volt. Maga a kőtábla nem szorult renoválásra, csak a sírfeliratot kellett felújítani. Ennek esetében tisztítás, betűfelújítás és impregnálás történt.

 

 

 

 

2. Szekér József sírja
Nevezett személy síremléke egy páros obeliszk. A mellette lévő feleségének és fiának állít emléket. A sírok meg voltak dőlve. Ezek függőleges helyzetbe valló visszaállítása csak együtt volt lehetséges, ugyanis a föld alatt közös alapon állnak. Ez a művelet azért volt fontos, mert csak így lehetett biztosítani, hogy a jövőben is épségben a helyükön maradjanak a sírok. Ezek felújítása során minkét obeliszk tisztításra került. Szekér József sírjára hosszú szöveg van vésve, aminek kisebb betűinek esetében a betűfestés nem volt kivitelezhető, ugyanis a mészkő obeliszken található karakterek sok helyen nehezen olvashatóvá váltak. A betűk szélei teljesen eltűntek. A feliratot sikerült megfejteni, azt a kiskunhalasi Thorma János Múzeum adattárában rögzítettük (TJM 23734), így teremtve lehetőséget arra, hogy a későbbiekben is hozzáférhető legyen. A nagyobb betűknél kivitelezhető volt a festés, így az elhunyt neve szerencsére olvashatóvá vált.

 

 

3. Szekér Sándor sírja
A gránit obeliszk ledőlt a talapzatáról. Ennek visszaállítása megtörtént. A szöveg jól olvasható. A kő tisztításra került.

 

 

 

 

 

 

4. Végh István sírja
A sír talapzatát el kellett bontani, mert megsüllyedt. Ezután új talapzat került kialakításra, amire az obeliszk vissza lett helyezve. Ezután került sor a kő tisztítására és a betűk újra festésére.
A sírok állapotát a továbbiakban is felügyeljük. Ebben segítségünkre van a Kiskunhalasi Református Egyház is. Terveink között szerepel például Gyárfás István, 1848-49-es kiskunhalasi katonatiszt kopjafájának újra festésé a jövő év tavaszán. A Halasi Múzeum Alapítvány szükség szerint el szokta végezni a hasonló munkálatokat nem csak a fent említett személy, hanem más halottak esetében is, akik a város számára fontos tevékenységet folytattak életük során.